Kéziratos térképek digitális kiadványon
kisebb betű nagyobb betű   e-mailben elküld nyomtatás


2011. november 25-én először a sajtó képviselőinek került bemutatásra a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár kéziratos térképeit csokorba foglaló „Chartae Antiquae” címet viselő digitális kiadványa. A hosszú előkészítés után megjelenő DVD témáját tekintve országosan is egyedülálló kiadvány.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár térképgyűjteményébe közel 300 kéziratos térkép tartozik. A szolnoki anyag számos darabja – elsősorban a Jászkun Kerület rendkívül tehetséges geometrájának, id. Bedekovich Lőrincnek köszönhetően – egyedülálló történeti értéket képvisel. A térképek egy része 1878-ban, a Jászkun Kerület iratanyagával együtt került az újonnan szervezett Jász-Nagykun-Szolnok vármegye levéltárába, majd az 1950-es években a városi és községi levéltárak felszámolásakor jelentős mennyiségű térképpel egészült ki a gyűjtemény.

Reményeink szerint a kéziratos térképek DVD-n történő megjelentetésével, az esztétikai élményen túl, számos tudományterület (településföldrajz, település- és közlekedéstörténet, archeológia, vízgazdálkodás, nyelvtudományok, stb.) számára is gazdag adatbázist tudunk biztosítani.

Bízunk abban, hogy digitális kiadványunk – lehetővé téve a térképek korlátlan, helyhez és időhöz nem kötött felhasználását – nemcsak a széleskörű hozzáférést szolgálja majd, hanem a levéltári iratanyag mélyebb szintű kutatását is elősegíti.

Kiadványunkat 2011-ben bevezető áron 2900.- Ft-ért kínáljuk, 2012 január 1-től 3900,- Ft-ért vásárolható meg.

Megrendelés esetén a DVD-t még az idei évben eljuttatjuk címükre.

Levéltárunk elérhetősége: leveltar@szolarchiv.hu Tel. szám: 56/421-404, 56/344-161  

A megrendeléseket kezelő munkatársunk: Mákos Judit könyvtáros

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

A digitális kiadvány megjelenéséről szóló tudósítás az alábbi linken tekinthető meg:

http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=4PEmRviporw

A levéltári DVD-vel a Szolnok Televízió "Örökségünk" című műsora külön is foglalkozott:

http://www.szolnoktv.hu/musorok/oroksegunk/?article_hid=18106

 


Oldaltérkép     |     Kapcsolat
wombat logo